Eyetracking

Eyetracking-tekniken har sina rötter i psykologiska och medicinska studier, där den först användes för att undersöka läsprocessen och synstörningar. Med tiden har användningsområdena expanderat till att omfatta allt från marknadsföringsforskning till användbarhetstestning inom webbdesign och mjukvaruutveckling. Genom att analysera exakt var användare fokuserar sin blick på en skärm, kan forskare och designers få insikter om användarbeteende, designeffektivitet och informationens visuella hierarki.

Användningsområde

  • Användbarhetstestning och UX-design: För att förstå hur användare interagerar med webbplatser, applikationer och andra digitala produkter. Eyetracking hjälper till att identifiera vilka delar av en design som drar mest uppmärksamhet och vilka som ignoreras.
  • Marknadsföringsforskning: Används för att testa och optimera reklam, förpackningsdesign och butikslayouter genom att analysera konsumenters visuella uppmärksamhet.
  • Psykologisk och medicinsk forskning: För att studera läsprocesser, synstörningar, och användas inom neuromarketing för att förstå konsumentbeteende på en djupare nivå.

Exempel

  • En UX-designer använder eyetracking för att testa en ny appdesign, för att se var användare naturligtvis fokuserar sin uppmärksamhet och vilka element som kan behöva göras mer framträdande.
  • Ett marknadsföringsteam genomför en studie med eyetracking för att se vilka delar av en reklambild som mest effektivt fångar betraktarens blick, vilket informerar framtida designbeslut.

Referenser

  • “Eye Tracking in User Experience Design” av Jennifer Romano Bergstrom och Andrew Schall, som utforskar hur eyetracking kan användas för att förbättra användbarheten och användarupplevelsen av digitala produkter.
  • The Tobii website, en ledande tillverkare av eyetracking-teknik, som erbjuder detaljerad information om olika användningsområden för eyetracking, inklusive användbarhetsforskning och marknadsanalys.
  • UXPA (User Experience Professionals Association), som regelbundet publicerar artiklar och resurser om användning av eyetracking inom UX-forskning och design.